strona startowa ulubione
wybierz język wersja językowa plwersja językowa enwersja językowa dewersja językowa ruwersja językowa frwersja językowa lt
dla niepelnosprawnych - informacje
niedziela, 27 kwietnia 2025   pogoda
media

Biuletyn Informacyjny Burmistrza 2013

WIELKI SUKCES NASZEJ MŁODZIEŻY

5.06.2013

 

Szanowni Państwo, kilka dni temu otrzymaliśmy zza Oceanu wspaniałą wiadomość. Nasza giżycka drużyna „Afterface”  pokonała 65 zespołów z 4 kontynentów podczas  13. Światowych Finałów Olimpiady Kreatywności Destination ImagiNation, które odbyły się  w Knoxville w USA. To wspaniały i niecodzienny sukces. Giżycczanie okazali się najbardziej kreatywną młodzieżą na świecie!

 

 

W  drużynie, którą od 4 lat prowadzi Pani Joanna Kempa, nauczycielka SP 4, są uczniowie I i II Liceum Ogólnokształcącego w Giżycku, a o zdobycie tytułu najlepszych na świecie powalczyli: Krzysztof Dyndul, Filip Kaliński, Albert Kempa i Mariusz Surdykowski. Serdecznie gratuluję Pani Joannie Kempie oraz wszystkim członkom „Afterface”, również tym, którym nie udało się wyjechać do USA, a na co dzień realizują swoje pasje w zespole i wspólnie pracują na sukces drużyny.  Zadanie na miarę olimpijskiego finału, z którym zmierzyli się giżyccy licealiści, polegało na połączeniu wiedzy o wietrze  i energii ze sztuką. Drużyna musiała przygotować spektakl przedstawiający oryginalną historię, w której pojawia się niewidzialna postać  i podobnie jak wiatr, wprowadza coś w ruch. Ośmiominutowa opowieść giżyckich licealistów okazała się najlepszą na świecie. Sędziowie oceniali umiejętności aktorskie i zastosowane techniki, innowacyjność, oryginalność i stopień zaawansowania. Drużyna „Afterface” podniosła  i tak już wysoki poziom Światowej Olimpiady Kreatywności. Wielkie gratulacje! Brawo!

 

Drodzy Giżycczanie, gdy licealiści zdobywali świat, uczniowie szkół gastronomicznych, czyli przyszli mistrzowie kuchni, walczyli o Chochlę Burmistrza Giżycka. Podczas tegorocznego Święta Trzech Leszczy na stołach królował sandacz, pstrąg i lin. W konkursie kulinarnym o Chochlę Burmistrza wzięły udział cztery zespoły początkujących kucharzy. Młodzież spisała się na szóstkę. Potrawy konkursowe przygotowywane były w nowoczesnej, profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Prezentacja dań, ocena potraw przez komisję konkursową, a także rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w twierdzy Boyen.  Najważniejsze kryteria, którymi kierowało się jury to: kreatywność i estetyka podania dań rybnych, zastosowanie elementów nawiązujących do kuchni regionalnej oraz smak. Nagrody i wyróżnienia przyznała komisja konkursowa   w składzie: Marcin Budynek, kucharz znany z programów telewizyjnych, Katarzyna Niewiadomska, giżycka restauratorka, Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni w Tawernie Marina, Eulalia Paszkiewicz, laureatka wielu konkursów kulinarnych oraz  burmistrz.

 

Chochlę  Burmistrza zdobyli  Przemysław Rakowski i Sebastian Bochnak z Zespołu Szkół Zawodowych, którzy przyrządzili filet z mazurskiego sandacza pod opieką Małgorzaty Leguckiej i Urszuli Siergiej – Todryk. Danie linoślimaczki autorstwa Przemysława Dowgiałło i Kamila Kitora zajęło drugie miejsce. Opiekunami drużyny były Jolanta Podgórska i Katarzyna Podgórska. Natomiast pstrąg pieczony w szynce w wykonaniu Ingi Barżykowskiej i Marty Rodziewicz zajął trzecie miejsce. Kobiecy zespół przygotował potrawę pod okiem Małgorzaty Leguckiej i Urszuli Siergiej – Todryk. Sznycelki rybne na liściu sałaty z  ziemniaczkami plasterkowymi i pomidorami koktajlowymi najbardziej przypadły do gustu publiczności. To wyróżnienie otrzymali Róża Purgacz  i Rafał Żebrowski  z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. A opiekunem młodych kucharzy była pani Grażyna Turzańska – Giebień. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie. Gratuluję pomysłowości, smaku i kreatywności podania potraw.

 

Szanowni Państwo, nasz konkurs ma na celu promocję potraw z lokalnych ryb. Mam nadzieję, że udaje się nam promować mazurskie przysmaki. Zachęcam wszystkich do przygotowywania w domu potraw rybnych. Jak pokazuje konkurs możliwości i kreacji dań z ryby jest wiele. Pragnę serdecznie podziękować opiekunom zespołów i osobom zaangażowanym w organizację konkursu kulinarnego o Chochlę Burmistrza Giżycka. Dziękuję Pani Halinie Rommel, dyrektorowi Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Szkoła była współorganizatorem konkursu, a dzięki uprzejmości pani dyrektor potrawy konkursowe mogły zostać  przygotowane  w świetnie wyposażonych  stanowiskach gastronomicznych w pracowni szkolnej. W szczególności dziękuję koordynatorce konkursu Pani Urszuli Siergiej-Todryk i Pani Małgorzacie Leguckiej  z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Panie przygotowały do konkursu dwie drużyny. Podziękowania należą się również jurorce w konkursie Pani Katarzynie Niewiadomskiej za piękne dekoracje nawiązujące do naszego rybnego Święta Trzech Leszczy,  a także szefowej kuchni i także jurorce Pani Joannie Jakubiuk.  Natomiast Paniom Jolancie Podgórskiej i Beacie Podgórskiej gorąco dziękuję za wkład pracy włożony w przygotowanie receptur dań konkursowych. Wielkie słowa podziękowania, ale i uznania należą się Pani Eulalii Paszkiewicz za zaangażowanie w nasz konkurs i za podtrzymywanie naszego dziedzictwa kulinarnego. Pani Eulalia odnosi duże sukcesy w ogólnopolskich konkursach kulinarnych, a prowadzone przez nią gospodarstwo agroturystyczne "Margot" posiada europejski certyfikat sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Drodzy Giżycczanie, nasza mieszkanka Pani Anna obchodziła kilka dni temu 101 urodziny.   Z całego serca życzę Pani Ani dużo, dużo zdrowia, radości i rodzinnego szczęścia. Sądzę, że do tych życzeń dołączają się wszyscy mieszkańcy Giżycka. 200 lat Pani Anno!

 

Serdecznie dziękuję za zaproszenia na wszelkie uroczystości, spotkania i imprezy, które odbyły się w mijającym tygodniu w naszym mieście.

 

Burmistrz Giżycka – Jolanta Piotrowska

Gizycko.pl - Urząd Miejski w Giżycku. Wszelkie prawa zastrzeżone (c) 2007.
RSS