5.06.2013
Szanowni Państwo, kilka dni temu otrzymaliśmy zza Oceanu wspaniałą wiadomość. Nasza giżycka drużyna „Afterface” pokonała 65 zespołów z 4 kontynentów podczas 13. Światowych Finałów Olimpiady Kreatywności Destination ImagiNation, które odbyły się w Knoxville w USA. To wspaniały i niecodzienny sukces. Giżycczanie okazali się najbardziej kreatywną młodzieżą na świecie!
W drużynie, którą od 4 lat prowadzi Pani Joanna Kempa, nauczycielka SP 4, są uczniowie I i II Liceum Ogólnokształcącego w Giżycku, a o zdobycie tytułu najlepszych na świecie powalczyli: Krzysztof Dyndul, Filip Kaliński, Albert Kempa i Mariusz Surdykowski. Serdecznie gratuluję Pani Joannie Kempie oraz wszystkim członkom „Afterface”, również tym, którym nie udało się wyjechać do USA, a na co dzień realizują swoje pasje w zespole i wspólnie pracują na sukces drużyny. Zadanie na miarę olimpijskiego finału, z którym zmierzyli się giżyccy licealiści, polegało na połączeniu wiedzy o wietrze i energii ze sztuką. Drużyna musiała przygotować spektakl przedstawiający oryginalną historię, w której pojawia się niewidzialna postać i podobnie jak wiatr, wprowadza coś w ruch. Ośmiominutowa opowieść giżyckich licealistów okazała się najlepszą na świecie. Sędziowie oceniali umiejętności aktorskie i zastosowane techniki, innowacyjność, oryginalność i stopień zaawansowania. Drużyna „Afterface” podniosła i tak już wysoki poziom Światowej Olimpiady Kreatywności. Wielkie gratulacje! Brawo!
Drodzy Giżycczanie, gdy licealiści zdobywali świat, uczniowie szkół gastronomicznych, czyli przyszli mistrzowie kuchni, walczyli o Chochlę Burmistrza Giżycka. Podczas tegorocznego Święta Trzech Leszczy na stołach królował sandacz, pstrąg i lin. W konkursie kulinarnym o Chochlę Burmistrza wzięły udział cztery zespoły początkujących kucharzy. Młodzież spisała się na szóstkę. Potrawy konkursowe przygotowywane były w nowoczesnej, profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Prezentacja dań, ocena potraw przez komisję konkursową, a także rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w twierdzy Boyen. Najważniejsze kryteria, którymi kierowało się jury to: kreatywność i estetyka podania dań rybnych, zastosowanie elementów nawiązujących do kuchni regionalnej oraz smak. Nagrody i wyróżnienia przyznała komisja konkursowa w składzie: Marcin Budynek, kucharz znany z programów telewizyjnych, Katarzyna Niewiadomska, giżycka restauratorka, Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni w Tawernie Marina, Eulalia Paszkiewicz, laureatka wielu konkursów kulinarnych oraz burmistrz.
Chochlę Burmistrza zdobyli Przemysław Rakowski i Sebastian Bochnak z Zespołu Szkół Zawodowych, którzy przyrządzili filet z mazurskiego sandacza pod opieką Małgorzaty Leguckiej i Urszuli Siergiej – Todryk. Danie linoślimaczki autorstwa Przemysława Dowgiałło i Kamila Kitora zajęło drugie miejsce. Opiekunami drużyny były Jolanta Podgórska i Katarzyna Podgórska. Natomiast pstrąg pieczony w szynce w wykonaniu Ingi Barżykowskiej i Marty Rodziewicz zajął trzecie miejsce. Kobiecy zespół przygotował potrawę pod okiem Małgorzaty Leguckiej i Urszuli Siergiej – Todryk. Sznycelki rybne na liściu sałaty z ziemniaczkami plasterkowymi i pomidorami koktajlowymi najbardziej przypadły do gustu publiczności. To wyróżnienie otrzymali Róża Purgacz i Rafał Żebrowski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. A opiekunem młodych kucharzy była pani Grażyna Turzańska – Giebień. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie. Gratuluję pomysłowości, smaku i kreatywności podania potraw.
Szanowni Państwo, nasz konkurs ma na celu promocję potraw z lokalnych ryb. Mam nadzieję, że udaje się nam promować mazurskie przysmaki. Zachęcam wszystkich do przygotowywania w domu potraw rybnych. Jak pokazuje konkurs możliwości i kreacji dań z ryby jest wiele. Pragnę serdecznie podziękować opiekunom zespołów i osobom zaangażowanym w organizację konkursu kulinarnego o Chochlę Burmistrza Giżycka. Dziękuję Pani Halinie Rommel, dyrektorowi Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Szkoła była współorganizatorem konkursu, a dzięki uprzejmości pani dyrektor potrawy konkursowe mogły zostać przygotowane w świetnie wyposażonych stanowiskach gastronomicznych w pracowni szkolnej. W szczególności dziękuję koordynatorce konkursu Pani Urszuli Siergiej-Todryk i Pani Małgorzacie Leguckiej z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku. Panie przygotowały do konkursu dwie drużyny. Podziękowania należą się również jurorce w konkursie Pani Katarzynie Niewiadomskiej za piękne dekoracje nawiązujące do naszego rybnego Święta Trzech Leszczy, a także szefowej kuchni i także jurorce Pani Joannie Jakubiuk. Natomiast Paniom Jolancie Podgórskiej i Beacie Podgórskiej gorąco dziękuję za wkład pracy włożony w przygotowanie receptur dań konkursowych. Wielkie słowa podziękowania, ale i uznania należą się Pani Eulalii Paszkiewicz za zaangażowanie w nasz konkurs i za podtrzymywanie naszego dziedzictwa kulinarnego. Pani Eulalia odnosi duże sukcesy w ogólnopolskich konkursach kulinarnych, a prowadzone przez nią gospodarstwo agroturystyczne "Margot" posiada europejski certyfikat sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Drodzy Giżycczanie, nasza mieszkanka Pani Anna obchodziła kilka dni temu 101 urodziny. Z całego serca życzę Pani Ani dużo, dużo zdrowia, radości i rodzinnego szczęścia. Sądzę, że do tych życzeń dołączają się wszyscy mieszkańcy Giżycka. 200 lat Pani Anno!
Serdecznie dziękuję za zaproszenia na wszelkie uroczystości, spotkania i imprezy, które odbyły się w mijającym tygodniu w naszym mieście.
Burmistrz Giżycka – Jolanta Piotrowska
O serwisie | | | Rejestracja | | | Logowanie | | | Aktualności | | | Nasze miasto | | | Kontakt z nami | | | Deklaracja dostępności |